Oare am o tulburare de personalitate?

Din pacate, tot mai multe persoane ajung sa isi puna singure diagnostice, citind pe internet articole sau simptome specifice anumitor boli. Desigur, nu este nimic gresit in a te informa insa, diagnosticul il poate confirma doar un medic sau dupa caz, un psiholog clinician/psihoterapeut.

Este firesc sa ne regasim intr-o anumita simptomatologie atunci cand citim despre anumite tulburari. Cu totii ne simtim la un moment dat obositi, anxiosi, tristi sau fara chef, dar asta nu inseamna ca avem obligatoriu despresie sau o tulburare anxioasa. Daca suntem intr-o perioada a vietii in care simtim nevoia sa stam mai mult cu noi insine decat cu ceilalti, nu inseama ca suntem schizoizi, ci mai degraba poate avem nevoie sa intelegem si sa integram anumite experiente.

Totusi, este important de stiut ca inafara oricarei tulburari, putem avea o tendinta catre o anumita tulburare. Adica, putem avea un stil anxios sau depresiv, obsesiv-compulsiv, histrionic, etc. In general, granita dintre normalitate si patalogic este foarte fina, un potential patalogic existand in fiecare dintre noi.

Tulburarile de personalitate(diferite de cele afective) sunt defapt patternuri rigide de comportament, stabile si profund inradacinate in psihismul persoanei, pe care aceasta le-a dobandit in trecut pentru a putea face fata unor situatii de viata. Aceste raspunsuri la mediul extern sunt disfunctionale, deviate considerabil de la cerintele culturii individului. Aceste patternuri duc la deterioararea semnificativa a vietii sociale si profesionale ale persoanei in cauza.

Add Your Comment

Let's connect

IoanaCiocotisan.com © 2025. Toate drepturile rezervate.