Asertivitatea este o modalitatea de a ne exprima autentic, de ne impune propriile limite cu fermitate, dar cu bun simt, respectand in acelasi timp si drepturile celorlalti.
Asertivitatea este un mod de a gandi, pentru ca la origine suntem agresivi. Asadar, asertivitatea se invata.
Conform lui Freud procesul primar de gandire pe care il experimentam ca si bebelusi este irational si destinat cautari placerii si evitarii durerii. Astfel, avem tendinta sa cerem cu agresivitate ceea ce ne dorim si sa replicam tot cu agresivitate cand ne simtim amenintati.
Daca ar fi sa ne gandim la acest aspect din punct de vedere evolutiv, modalitatea de a actiona prin prima agresivitatii este fireasca, avand rol adaptativ.
Pentru ca in zilele noastre, lumea in care traim nu mai este la fel de ostila, sa fim agresivi nu ne mai ajuta decat in anumite situatii. Astfel, avem o datorie etica atat fata de noi cat si fata de ceilalti sa invatam comportamente noi din care sa rezulte avantaj reciproc(win-win).
De partea cealalta a ceea ce inseamna agresivitate se afla submisivitatea. Sa fim submisivi invatam adesea in copilarie, figurile parentale fiind poate excesiv de critice, inhibandu-ne astfel dorinta de a ne exprima punctul de vedere si afectand totodata imaginea de sine.
Submisiunea poate sa apara si atunci cand dorim sa facem cuiva pe plac, cum ar fi o autoritate sau un partener nou pe care dorim sa-l impresionam.
Majoritatea persoanelor care au avut un comportament submisiv si redescopera cum este sa te exprimi, se intorc la agresivitate, dar agresivitatea nu inseamna asertivitate, chiar daca suntem autentici.
O alta valenta pe axa asertivitatii este reprezentata de pasiv-agresivitate sau non-asertivitate. Pasiv-agresivul spune ca tine, dar face ca el. Este cel care ne vorbeste de rau pe la spate, dar in fata noastra pare binevoitor si de partea noastra. Este cel care evita sa te confrunte si care da fuga sub aripile celor care il inteleg si il asculta de fiecare data.
Asertivitatea presupune sa nu actionam la prima mana sau la primul impuls. De aceea se spune gandeste de doua ori inainte sa vorbesti sau sa actionezi. Acest fapt sa refera la a da o a doua sansa mintii de a-si restructura gandurile si sa astfel sa actionam conform unui gand mai adaptativ.
Sa fii asertiv inseamna sa actionezi din iubire fata de tine si fata de ceilalti, iubirea fiind un sentiment pe care avem sansa sa-l descoperim si sa-l integram in primul an de viata.
Atunci cand alegem sa functionam dupa principiile procesului primar de gandire, relatiile noastre cu ceilalti vor fi disfunctionale, ingreunandu-ne astfel contextele de viata in care ne aflam. Alegand sa fim asertivi si sa actionam atat din respect pentru noi cat si pentru ceilalti, relatiile noastre vor fi infloritoare, usurand astfel conditiile vietii.