Anxientate este un cuvant mai sofisticat pentru grija pe care o resimtim in fiecare zi.
Cand suntem anxiosi suntem tematori, nelinistiti sau agitati in legatura cu viitorul nostru. Pe scurt, anxietatea este teama de necunoscut.
In spatele acestor comportamente pentru ca si emotia este tot un comportament, stau niste ganduri care genereaza aceste emotii.
Gandurile specifice anxietatii nu sunt ganduri pozitive. De fapt, in proportie de 80% gandurile noastre sunt negative si este firesc sa fie asa.
Gandurile automate negative isi au originea in creierul nostru reptilian sau limbic care este responsabil pentru instinctele noastre (foamete, sete, sexualitate, etc). Cu alte cuvinte, GANurile( ganduri automate negative) au rol de supravietuire, ne tin departe de pericole.
Pentru ca nu mai sunt riscuri sa ne manance tigrul sau sa ne dea cineva in cap cu usurinta pentru ca exista legi si am evoluat ca si civilizatie, avem datoria fata de noi si fata de aproapele nostru de a evolua si de invata sa ne controlam aceste ganduri.
Ce-i drept uneori putem avea dreptate in ceea ce priveste grija care ne acapareaza, dar totusi nu putem citi viitorul deci, nu putem sti sigur ce si cum se va intampla.
Am stabilit ca anxietatea e fireasca, dar uneori aceasta ne poate scapa de sub control si poate deveni disfunctionala.
Cateva semne ca anxietatea noastra este disfunctionala:
- Grijile exagerate
- Insomnia
- Tensiune musculara
- Tracul
- Probleme digestive
- Panica
- Comportamentul compulsiv
- Perfectionismul
- Neincrederea in propria persoana si in actiunile proprii