Rolul furiei. Cum o gestionam?

Intalnesc foarte des persoane care vin in cabinet si declara ca unul dintre cele mai mari defecte ale lor este faptul ca sunt vulcanice. Aceste persoane se blameaza si se pedesesc serios pentru ca nimeni nu le-a spus niciodata ca furia este o emotie fireasca, ba dimpotriva au fost invatate ca nu este in regula sa simti furie si e mai bine sa o inhibi, sa treci peste. In loc sa devenim constienti de ea si sa o gestionam, ajungem sa ne invinovatim. Problema noastra nu este faptul ca exprimam furia, ci modalitatea in care o facem. Te invit sa te intrebi care sunt costurile si beneficiile atunci cand alegi sa nu exprimi furia.

Desi furia este privita din exterior ca fiind neadecvata, aceasta are un rol foarte important. Furia face parte din calupul emotiilor primordiale cum este de exemplu frica, apartine creierului limbic si are rol de supravietuire. Neocortexul este responsabil pentru controlul furiei si manifestarea acesteia intr-o maniera adecvata. Activarea furiei are in primul rand un mesaj pentru cel care o simte, iar ulterior pentru interlocutor. Aceasta apare atunci cand limitele si drepturile noastre personale au fost incalcate, nevoile neindeplinite, asteptarile inselate, credintele noastre in dezacord cu ale altor persoane. Al doilea rol al furiei este acela de intimidare. Aceasta permite evitare confruntarii care uneori poate fi riscanta si consumatoare de energie. Daca observam grupurile de animale sociale, putem ajunge la concluzia ca supravietuirea are loc datorita supunerii in fata celui furios.

Factorul care declaseaza furia este gandirea. Practic mintea noastra evalueaza tot ceea ce se petrece in jurul nostru, fapt ce va face sa apreciem daca evenimentul care are loc este contrar sistemului nostru de valori sau daca de exemplu este intentionat(ex: un sofer imi ia locul de parcare desi m-a observat ca doresc sa ocup acel loc). Daca furia este imediata, aceasta tine de sistemul nostru limbic(creier emotional), astfel acest tip de gandire este primar. Adica, situatiile sunt judecate in termeni bine/rau, sigur/pericol si se bazeaza pe contexte anterioare care au implicat pericole. Furia poate fi si intarziata, de exemplu putem accepta faptul ca partenerul nostru a intarziat la intalnirea cu noi atunci cand acesta avea o problema de rezolvat, insa daca aceast comportament se va repeta de mai multe ori, la un moment dat ne va infuria.

Cum gestionam furia?

De foarte multe ori se intampla ca evenimentele provocatoare sa fie accentuate datorita altor motive predecesoare. De exemplu neindeplinirea nevoilor fiziologice cum sunt nevoia de odihna sau de hrana. Nevoile fiziologice indeplinite ajuta la combaterea multor probleme mentale si emotionale, inclusiv a furiei. Asadar, ai grija sa dormi suficient si sa te hranesti corespunzator! De asemenea, e foarte posibil ca persoana sa fi fost iritata de dinainte de evenimentul porovocator. De exemplu, intarzierea la locul de munca datorita faptului ca cei mici nu au dorit sa ia micul dejun, iar ulterior in tipul sedintei, persoana in cauza este intrerupta de nenumarate ori atunci cand ia cuvantul, acest lucru o va determina sa se infurie.

In primul rand, este important sa identificam care sunt evenimentele activatoare ale furiei, ce gandim legat de aceste evenimente si care sunt reactiile si comportamenele noastre in contextul respectiv.

In al doilea rand, exprimarea imediata a furie nu este o decizie buna! Ia-ti timp cateva minute si respira pentru a te detensiona. Chiar este recomandat sa inveti sa respiri costo-diafragmal, sa fii atent la respiratie si sa o controlezi inspirand 3-4 secunde si expirand alte 4-5 secunde. Ar fi de preferat ca expirul sa fie mai lung decat inspirul!

Intreaba-te care sunt costurile in cazul in care actionezi la primul impuls si aminteste-ti ca furia este activata de sistemul limbic(creier emotional). Aceasta intarziere ii va permite cortexului prefrontal sa analizele situatia din punct de vedere rational. Ofera-ti sansa de a recadra situatia, de a putea avea o perspectiva diferita asupra lucrurilor! Ulterior, planifica discutiile dificile sau ofera interlocutorului tau ocazia de a-si spune punctul de vedere.

Evita situatiile care iti provoaca furie sau invata sa recunosti semnele! Persoanele cu o capacitate buna de introspectie isi cunosc limitele si nevoile personale. De asemenea, o persoana cu abilitati de comunicare asertiva va aduce la cunostinta interlocutorului cand aceste limite sunt incalcate sau nevoile neindeplinite folosindu-se de comportamentul care a generat furia si nu de atacul la persoana.

Ofera-ti timp pentru a te destresa! Identifica activitatile care te ajuta sa te relaxezi si te fac sa te simti bine. Fa-ti o lista cu aceste activitati si incepe sa le practici. De exemplu: sport, meditatie, citit, ascultat muzica, etc.

Cum reactionez la furia celuilalt?

Valideaza emotiile si parerea persoanei furioase, in loc sa contraataci. Contratacul ar fi primul impuls, ceva firesc, dar neinspirat si cu multe costuri. In schimb, empatia te poate ajuta in multe situatii dificile! De exemplu: Iti inteleg furia si reactia. Avand in vedere punctul tau de vedere e normal sa te simti asa. Insa avand un astfel de comportament, ma faci si pe mine sa ma simt furios sau trist. Ma doare cand te porti astfel cu mine sau cand imi spui aceste lucruri. Iti propun sa ne calmam si sa discutam in liniste ulterior.

Add Your Comment

Let's connect

IoanaCiocotisan.com © 2024. Toate drepturile rezervate.